photo-1423474695515-c64cdacb6a07.jpg
Golf.png

Publicaties


SCROLL DOWN

Publicaties


Schrijven is een vak apart. En hoewel er inmiddels meerdere boeken van mijn hand zijn verschenen voel ik mij geen schrijver. Eerder een verhalenverteller. Mijn streven is zo te schrijven dat het voor een breed publiek toegankelijk is met veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Ik ben blij dat ik dat ik mijn opgedane kennis en ervaring zo kan delen. 

photo-1423474695515-c64cdacb6a07.jpg

Leven in het zicht van de dood


Leven in het zicht van de dood


Leven in het zicht van de dood

images.jpg

In 2012 verscheen bij uitgeverij Ten Have mijn boek Leven in het zicht van de dood. Als iemand van wie je houdt sterft. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met een aantal (vrijwillige) medewerkers van Hospice Issoria. Directe aanleiding was de opmerking van een vrijwilliger dat er veel mensen eenzaam zouden sterven in de Hospice. Dit omdat wij niet altijd de taal verstaan van mensen die gaan sterven. Sterven is als een reis naar het onbekende en mensen bereiden zich, al dan niet bewust, voor op deze reis. Zo kunnen ze vragen om schoenen, tas, koffer of paspoort. Als we dit als verwardheid duiden, voelt degene die gaat sterven zich onbegrepen. Kunst is om aansluiting te vinden. Naast deze taal van het sterven komen nog vele andere thema's aan bod in het boek: het lichaam dat verandert, angst, eenzaamheid en pijn, terugblik op het leven, afscheid nemen en loslaten. Het boek is te koop voor €24,99 in de boekwinkel of via de website te bestellen door het contactformulier in te vullen.

 

 

Golf.png

holimozus Nee! Reflecties over machteloosheid


holimozus Nee! Reflecties over machteloosheid


'Holimozus, nee!' Reflecties over machteloosheid

Holimozus nee0002 - kopie.jpg

Dit boekje schreef ik samen met Anne Goossensen (Bijzonder hoogleraar Vrijwilligers Palliatief Terminale Zorg aan de Universiteit voor Humanistiek) en Hans van der Graaf (Coördinator Hospice Issoria). Het is in oktober 2017 verschenen in de reeks Perspectieven van vrijwilligerswerk uitgegeven door de V.P.T.Z (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland).  

‘Mooi en dankbaar werk’, krijgen vrijwilligers – en zij niet alleen – te horen als ze vertellen dat ze werken in een hospice of bij mensen thuis die gaan sterven. Je zegt niet zomaar dat het soms helemaal niet mooi of dankbaar is. Daar rust een taboe op. In dit boekje wordt ingegaan op misschien wel een van de grootste taboes: namelijk die van onmacht en machteloosheid. Hoe ongelukkig en ontredderd je je kunt voelen als je bij iemand met pijn aanwezig bent en deze niet weg kunt nemen. Als familie boven hun stervende naaste ruzie maakt en jij hier geen invloed op uit kunt oefenen. Wat gebeurt er op zo'n moment met jezelf en hoe ga je daarmee om? 

De ervaring van machteloosheid is inherent aan de praktijk van vrijwilligers werkzaam in de palliatieve zorg. Meer bewustzijn hierop schept ruimte voor erkenning van machteloosheid en de reflectie erop. De omarming van ervaringen van machteloosheid is dan mogelijk niet alleen een ervaring van controleverlies en ontreddering, maar ook een kans voor groei en ontwikkeling. We hopen met dit boekje te laten zien dat die weg van uit naar in de machteloosheid de moeite waard is! Het boekje is te bestellen door een mail te sturen naar bestelling@vptz.nl. De kosten zijn €7,50 (excl. verzendkosten).

Webinar Vrijwillige Rouwondersteuning


Webinar Vrijwillige Rouwondersteuning


Naast mijn eigen praktijk ben ik actief als vrijwilligers bij Issoria Rouwondersteuning. Ik werk hierin samen met Humanitas Steun bij Verlies. Wil je meer weten over het aanbod aan vrijwillige rouwondersteuning dan kun je hier de webinar afluisteren die we op 2 maart 2021 voor professionals organiseerden.

Artikelen


Artikelen


Publicaties

Harteveld van, J. Goossensen, A., Graaf van der, J. (2017). 'Holimozus nee!' Reflecties over machteloosheid. Utrecht: V.P.T.Z.

Harteveld van, J. (2013). Weet je dat veel mensen eenzaam sterven? PSC Magazine, 4, 24-25.

Harteveld van, J. (2013). Grenservaringen in het zicht van de dood. Wending, 13-15.

Harteveld van J. (2012). Boek ziet levenslicht. Leven in het zicht van de dood. Issoria Magazine, 16, 10.

Harteveld van, J. (2012). Leven in het zicht van de dood. Als iemand van wie je houdt sterft. Utrecht: Ten Have.

Deel II Zorg voor de stervenden, p. 140 – 158 in: Zeylmans, R. (2008). Stervensbegeleiding een wederzijds proces. Zeist: Christofoor.

Harteveld van, J.T.M., Mistiaen, P.J.M.L., Dukkers van Emden, D.M. (1997). Home visits by community nurses for cancer patients after discharge from hospital: an evaluation study of the continuity visit. Cancer Nursing, 20, 105-114.

Harteveld van, J., Leeuwen van, L., Dukkers van Emden, D. (1995). Patiënten waarderen huisbezoek van wijkverpleging: project ‘transmurale zorg voor oncologische patiënten’ Amsterdam. Maatschappelijke GezondheidsZorg, 23, 14–17.

Harteveld van, J.T.M., Mistiaen, P.J.M.L. (1994). Preventief huisbezoek van wijkverpleegkundigen bij patiënten met kanker na ontslag uit het ziekenhuis: onderzoeksverslag van het continuïteitsbezoek. Amsterdam: onderzoekscentrum 1e-2e lijn, Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit. (ISBN 90-5314-008-5).